20.10.2017 До 15 ноември приключват основните дейности по НДК

До 15 ноември основните строителни дейности по ремонта на Националния дворец на културата (НДК) ще приключат и започва монтаж на техника, тестване на системите, както и доставка и монтаж на обзавеждането за залите. Това стана ясно от брифинг на ръководството на НДК, на който изп. директор Ангел Митев и председателят на Съвета на директорите Борислав Велков представиха обновените пространства – част от преустройството и адаптацията на основната сграда на НДК с оглед изискванията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Те разказаха и за извършените работи в обхвата на ремонта към нас­то­я­щия момент. Изпълнител е „Галчев Инженеринг“ ЕООД.

Според изп. директор Митев обновлението върви по план и той изрази увереност, че до 1 декември ще приключат успешно и тестовите дейности. „В зали 3, 3.1 и 3.2 – основното пространство на председателството – се поставят настилки и подови кутии съгласно изработения инвестиционен проект. Таванът е обновен и дава възможност за голяма функционалност. Има нови преводачески кабини и двоен под, където се намират комуникациите. Тук могат да се проведат събития от порядъка 1500 – 2000 човека“, обясни Митев и добави, че 45 млн. лв. е общият бюджет за ремонта на НДК. Те са осигурени по две постановления на Министерския съвет за 17 млн. лв. и за 28 млн. лв. „От тях една част сме изплатили на строителите, друга част стоят в специална сметка, също предназначена за разплащане по дейностите”, отбеляза Ангел Митев.

Зала 3 разполага с изцяло подновена отоплителна и вентилационна система, както и с димируемо осветление с BMS управление. Оборудвана е със съвременна техника, включваща дискусионни пултове, видео конферентна, преводаческа и презентационна система. Ремонтирани са кухнята майка и ресторантът с цел обезпечаване на кетъринга. Терасите са с нова хидроизолация и настилки.

Зала 10, която е предвидена за заседанията на официалните лица, е вече с таван в овална форма, със система за климатизация и осветление. В момента там се монтират инсталациите на системите за сигурност. Същото се случва и в зали 7, 8 и 9, като в тях са приключени основните строително-монтажни дейности.

По основния вход за делегатите – А4, се работи активно. В момента той се използва и като главен на НДК, тъй като строително-ремонтните дейности на площада пред двореца, извършвани от Столичната община, наложиха затварянето на централния вход на сградата.

Обновява се зоната пред вход А6, който е за премиери и президенти на председателството.

В зала 6, фоайетата и кабинетите около нея, които са предвидени за Международния пресцентър, продължават строително-ремонтните дейности. Работи се по окачените тавани и настилки, поставя се ново LED осветление, окабелява се за нова озвучителна и конферентна техника. За нуждите на председателството се изгражда и дигитална телевизионна инфраструктура.

Всички фоайета, включени в обхвата на ремонта, са с подменени настилки от висок клас, съобразени с функциите на обществени сгради. Положени са около 14 000 кв. м гранитогрес, както и значителна част от мокетите. Мраморните настилки, характерни за автентичния интериор на НДК, са запазени и реновирани чрез шлайфане, полиране, запълване на пукнатини и дефекти и допълнително импрегниране със специализирани материали.

Предвидена е подмяната на 6 асансьора. В момента се изработва проект за указателно-навигационна система вътре в сградата.

Предстои екип да изпълни последната фаза от дейности по реставрация и консервация на произведенията на изкуството, намиращи се на територията на НДК.

„Вложенията в сградата на НДК във връзка с председателството не трябва да се разглеждат като инвестиция единствено за първите шест месеца на 2018 г. Те са и за след това“, каза Борислав Велков, председател на Съвета на директорите.

This is a staging environment